Svimmelhet

Svimmelhet kan forårsakes av flere faktorer. Den vi behandler på klinikken her er den som kommer fra nakken og den som kommer fra det indre øret. Den typen som kommer fra nakken kalles Cervikogen Vertigo, noe som betyr “svimmelhet som kommer fra nakken”. Den andre typen som kommer fra det indre øret har du sikkert hørt mye om, den kalles Krystallsyken.

 

Svimmelhet fra nakken

Spenninger i øvre del av nakken, vil kunne føre til denne type svimmelhet. Denne er ofte karakterisert med en svimmelhet som er tilstede store deler av tiden. Man er ikke akutt svimmel, men har mer en følelse av ustøhet. Sjelden at det fremkaller kvalme og oppkast. Denne typen svimmelhet henger ofte sammen med ugunstig belastning av nakken. Ser man mye ned på en Ipad eller lignende kan det gjøre nakken stiv. flere andre faktorer påvirker også sånn som: stress, dårlig søvn og flere andre.

Det ble utført en enkel studie i UIB der pasienter med denne type svimmelhet fikk utført en kiropraktorbehandling av C0 og C1 (øvre nakke), med god effekt! Les studien her: Nakkebehandling mot svimmelhet

Kiropraktorbehandling i kombinasjon med massasje er en veldig effektiv måte å bli kvitt dette problemet på. MEN til syvende og sist er det opp til deg selv å endre på det du kan som fører til økt muskelspenning i øvre nakke. Svømming er normalt sett fint for nakken, forutsatt at du ikke svømmer med hodet over vannet hele tiden.

 

 

 

Krystallsyken (BPPV)

Det viktigste først. Dette er IKKE en sykdom selv om navnet tilsier det. Dette er en forflytning av krystaller i det indre øret, som kan beveges tilbake til der de hører hjemme om man bruker noe kalt Epleys manøver. En grundig forundersøkelse er viktig forut for denne manøveren, man må vite i hvilke av de 3 øregangene krystallen kommer fra. Her er en video av Epleys manøver.

Det indre øret består av 3 øreganger og et kammer der de samles. Krystallene er normalt sett i kammeret, men kan forlytte seg til en av øregangene og da får man akutt svimmelhet og kvalme. Les gjerne mer om dette på denne siden: Krystallsyken BPPV

Fysioterapeut Fredrik Pettersen på vår klinikk utfører Epleys manøver

 

 

 

Trykk på den røde “Bestill time” knappen eller ring oss idag for en konsultasjon tlf. 47 29 17 14

Bestill Time – 47 29 17 14