Knesmerter - Patellofemoralt smertesyndrom

 
Fremre knesmerter - er tre ganger med vanlig hos kvinner

Fremre knesmerter - er tre ganger med vanlig hos kvinner

Patellofemoralt smertesyndrom / fremre knesmerter

Smerter i leddet mellom kneskålen og lårbenet kalles patellofemoralt smertesyndrom. Tilstanden gir diffuse smerter foran og over kneet. Smertene forverres ofte med trappegåing og etter sitting (kinokne). Årsaken er ukjent, men når tilstanden rammer jenter oftere enn menn (3:1) er det nærliggende å mistenke skjevbelastning (hofte-knevinkel) og styrke i kneets strekkapparat. Noen kaller det feilaktig “runners knee” som forveksles med smerter på utsiden av kneet (iliotibialt båndsyndrom) og ikke minst fordi tilstanden plager kontorister like hyppig som løpere (1). Som alle andre smertetilstander har totalbelastning en viktig rolle i utviklingen. 

Har du kontorjobb er du like utsatt for å få Patellofemoralt smertesyndrom som løpere!

Har du kontorjobb er du like utsatt for å få Patellofemoralt smertesyndrom som løpere!

Behandling av fremre knesmerter

En stor forskningsartikkel fra 2018 gjennomgikk forskningen på behandlingen av patellofemoralt smertesyndrom, konklusjonen var at ingen behandlingstiltak alene ga større smertereduksjon enn “vent og se”. Dog viste det seg at styrketrening for hofte og lårmuskulatur og kondisjon kunne ha en positiv effekt (2). Dette betyr at ingen tiltak fungerer på alle og at behandling må individualiseres. Det gamle rådet om å holde seg aktivt er ikke alltid en god ide fordi aktivitetsnivået må tilpasses hver enkelt. Hos noen trengs en periode med avlastning i akuttfasen. 

“Det gamle rådet om å holde seg aktivt er ikke alltid en god ide”

“Det gamle rådet om å holde seg aktivt er ikke alltid en god ide”

Prognose for fremre knesmerter

Varigheten på smertene varierer fra 2-24 måneder. 90 % av jenter som får plager i tenårene, er symptomfrie i 18-20 årsalderen (3). Hvis det er smerter i hvile har tilstanden ofte utviklet seg langt.

Knesmerter som har vedvart over to uker går sjeldent over av seg selv og det bør oppsøkes hjelp.

Ta kontakt med oss på Den Gode Rygg hvis du sliter med knesmerter.

Den-Gode-Rygg.jpg
 
by Tarjei Aarrestad

Kommentarer: