Slik blir du bra fra overtråkk

Ankelovertråkk er svært vanlig. Skader av ankler står for cirka 20 % av alle idrettsskader og er særlig vanlig i ballspill som fotball og håndball. 

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det 400 overtråkk daglig i Norge som tilsvarer 200 000 overtråkk årlig. Skademekanismen er som regel å tråkke forkjært slik at foten vris innover og leddbåndene (ligamentene) på utsiden av foten skades. Vanligst er skade på leddbåndene foran og litt under den store knokkelen på utsiden av foten.

Cirka 50 % av de som tråkker over tråkker over på nytt i løpet av seks måneder. Mange av disse kunne vært unngått ved å følge rådene på denen siden.

Cirka 50 % av de som tråkker over tråkker over på nytt i løpet av seks måneder. Mange av disse kunne vært unngått ved å følge rådene på denen siden.

Skaden inndeles etter omfang og funksjonstap (2):

  • Grad 1: stabil ankel, mild overstrekk av leddbånd, kan belaste foten uten store smerter.

  • Grad 2: Kan oppleve instabilitet av ankel, moderat skade av leddbånd, ofte sterke smerter ved belastning av foten.  

  • Grad 3: Instabil ankel, full ruptur av leddbånd. Kraftig hevelse og ikke i stand til å belaste foten. Oppsøk legevakt.

Hvis pasienten opplever sterke smerter over den store knokkelen på utsiden av foten samtidig som belastning av foten er vond, skal det tas et røntgenbilde for å utelukke brudd. De aller fleste overtråkk klassifiseres som grad 1 eller grad 2 og behandles fra skaden oppstår i to dager etter POLICE-prinsippet:

  • P – Protection. Vurder om foten bør holdes i ro første døgnet. Vurder krykker ved sterke gangsmerter.  

  • OL – Optimal loading. Hvor mye kan ankelen belastes innenfor pasientens smertegrense? Tidligere belastning fører til raskere tilheling av skaden.  

  • I – Ice. Tidligere trodd å motvirke hevelse og blødning, men senere forskning tyder mer på kun smertelindrende effekt. Benytt ispose eller erteposen fra fryseren. Is ned første 4-8 timene, senere 20 minutter hver 4 time i to døgn (unngå frostskader). 

  • C – Compression. En god kompresjon er særlig viktig. Legg en trykkbandasje rundt ankelen, unngå at sirkulasjonen stoppes. Opprettholdes i to dager.

  • E – Elevation. Hold ankelen over hjertehøyde.

Etter to dager er målet å gjenopprette full ankelbevegelse raskest mulig. Sitt på stolen og pek foten opp og ned og rolig inn og ut 10 ganger hver 4 time. Videre anbefales sykling, gjerne to korte turer daglig.  

Fra en – to uker anbefales en daglig gåtur med økning av distanse på cirka 20 % i uken første to ukene, så 10 % per uke (3 km tur økes til 3,6 km osv.). Husk sko med god støtte, evt. ortose eller tape. Samtidig begynner balansetrening som anbefalt av Olympiatoppen (3).

Fase 1: stå på det vonde benet på gulvet med andre benet bøyd. Stå i 10 minutter, 5 ganger i uken. Hvis dette ikke gir sterke smerter gå til fase 2 etter en uke (ved betydelig smerter fortsett i fase 1, en uke til).

Fase 2: Stå på det vonde benet på balansepute eller vippebrett med andre benet bøyd. Stå i 10 minutter, 5 ganger i uken i 10 uker.

Cirka 50 % av de som tråkker over tråkker over på nytt ila. seks måneder. Mange av disse kunne vært unngått ved å følge rådene over. Oppstart av trening skal begynne forsiktig etter noen uker og konkurranse / kamp skal utsettes til trening er smertefritt. Hvis kamp likevel må spilles anbefales en ytre stabilisator som tape eller ortose. Vær da klar over at full tilheling av ankelen kan ta opptil seks måneder etter en kraftig overtråkk og skaderisikoen er betydelig høyere i konkurranser / kamper.

 
 
by Tarjei Aarrestad

Kommentarer: