Alt du trenger å vite om skuldre, kne, hofte og andre ledd

 
rawpixel-761477-unsplash.jpg
 

Skulder, Kne, Hofte

Hode, Skulder, Kne og tå…

Lite ante vi at vi kunne få vondt i alle ledd i kroppen når vi sang denne sangen - men det kan du.

 
 
nathan-dumlao-1147766-unsplash.jpg

Senebetennelse 

Smerter i skulder, albue, hofte og knær kan være en senebetennelse. Du er mer utsatt om du driver med repeterende bevegelser. Vanlige diagnoser er Tennisalbue og Løperkne.

bradley-dunn-1488131-unsplash.jpg

Skade

Et fall. En sykkelulykke. Overtråkk på trening. Skader av alle slag kan gi smerter i andre ledd enn ryggen. Protokollene for hvordan dette skal behandles varierer med skadetype og ledd.

angels-vicente-790014-unsplash.jpg

Slitasje

Mange små bekker blir en stor Å. Små feilbelastninger over lang nok tid vil føre til slitasje. De fleste over 45 år har litt slitasje - som de fleste over 45 har litt rynker.

vladislav-muslakov-261627-unsplash.jpg

Impingment

Inneklemming av strukturer i skulderen - noe som gir smerter ut i armen. Smerter i skulderen, spesielt ved bruk over skulderhøyde. Smerter på natten og redusert bevegelighet i skulderleddet.

mike-mcgrath-558151-unsplash.jpg

Frozen Shoulder 

Ekstrem reduksjon i bevegelighet i skulder. Kraftige smerter som provoseres av bevegelse. Tidlig behandling er anbefalt - det kan korte ned tilhelingsfasen som ofte kan vare 12-18 mnd.

frank-flores-394933-unsplash.jpg

Hofte og Lyske

Hoftestrekk - Lyskesmerter - Hofteslitasje. Enten du er idrettsutøver som strakk lysken på sist fotballtrening eller du har slitasje i hoften - kan øvelser få deg bedre.

 

Løperkne

Behandling av løperkne har god prognose dersom årsaken kartlegges. Kiropraktoren vil kunne avdekke biomekaniske årsakssammenhenger, gi øvelser for at eventuell svak muskulatur styrkes, gi spesifikke tøyninger og manuell behandling samt instruere i hensiktsmessig teknikk.

Løperkne gir smerter på utsiden av kneet. Symptomene kommer ofte gradvis og bygger seg opp over tid. Løping i nedoverbakke, forverrer ofte symptomene. Tilstanden oppstår grunnet repetitiv strekk av Iliotibialtrakten eller kompresjon av  en bursa som ligger under senedraget.

Svak hoftemuskulatur, biomekanikk, treningsmengde og utstyr kan ofte ha en underforliggende årsaksforklaring. Som tilstanden antyder, er løperkne hyppig hos løpere, men også andre aktiviteter med repetitiv bevegelse og belastning i kneleddet.

 


Kiropraktikk

Kiropraktorbehandling er noe av det mest effektive man kan gjøre med et smertefullt og skadet ledd. Vi er oppdatert på behandlingsprotokoller på alt ifra overtråkk til tennisalbue.

Mer om kiropraktorbehandling for andre ledd


Trykkbølge

Trykkbølgebehandling er en behandlingsform som har godt dokumentert effekt. Det brukes av kiropraktorer på idrettsutøvere og andre som trenger rask bedring av betent muskulatur og sener.

Mer om Trykkbølge for senebetennelser og idrettsskader


Massasje

Massasje av stram muskulatur over og under et skadet ledd, eller en senebetennelse vil hjelpe mange. Massasje er bra som forebyggende behandling og mot akutte smerter

Mer om massasje for senebetennelser og stive muskler


Øvelser

Alle bør trene mer enn 150 minutt i uken ifølge nye anbefalinger. Men når man har en senebetennelse eller skade er det fornuftig å begynne med øvelser og trene seg gradvis i form

Mer om øvelser for skader og senebetennelser


 

Det er mye god hjelp i litt bevegelse.

 
 
joshua-coleman-707057-unsplash.jpg

Trening

Det er ikke en selvfølge at man har tid til trening. Vi har det travelt med jobb og barn. Trening må prioriteres inn i hverdagen og all trening må kunne brukes til noe. Har du problem med kne eller skulder, bør du gjøre øvelser som stabiliserer det vonde leddet. Dette vil gi deg mer frihet til å trene og gjøre andre ting du har mer lyst til å gjøre.

the-5th-141680-unsplash.jpg

Rutiner

Rutiner i hverdagen hjelper. Visste du at risikoen for å skade seg øker når du sover dårlig? Maten du spiser kan øke betennelsestilstander i kroppen. Legg til rette for god søvn, spis riktig mat og sett av tid til trening. Gå en tur i skogen, spis mindre pølser og godteri og legg deg 30 min tidligere så er du godt igang!